VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bijna vijfeneenhalf jaar nadat handelshuis Van der Moolen failliet ging, ligt een schikking binnen handbereik.

De Financiële Telegraaf vrijdag dat in de nasleep van de deconfiture van Van der Moolen (VDM) een schikking aanstaande zou zijn.

Beleggersvereniging VEB bevestigt dat met de curatoren van VDM en de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij AIG recent op hoofdlijnen een akkoord is bereikt, maar hecht eraan te melden dat er nog geen definitieve overeenkomst ligt.

Curator Paul Schaink zei in De Telegraaf te verwachten "binnen een tot twee weken" een regeling wereldkundig te kunnen maken.

Geen zekerheid

Dat betekent dat nog geen zekerheid bestaat over compensatie voor gedupeerde beleggers zolang niet alle partijen hun handtekening onder een regeling hebben gezet.

Tot dat moment kan de VEB geen verdere details verstrekken. Zodra een finaal akkoord is bereikt, zullen beleggers via de website van de VEB direct op de hoogte worden gebracht. Een eventuele schikking voor beleggers zal alleen zijn voor beleggers die tijdig lid zijn geworden van de VEB.

Ook zal een mogelijk akkoord alleen betrekking hebben op de rol van voormalig bestuurders en commissarissen in de ondergang van VDM. Een overeenkomst zou een einde maken aan de rechtszaak die de VEB namens beleggers voert tegen oud-topman Richard den Drijver, zijn (feitelijk) medebestuurder Hans Kroon en enkele voormalige commissarissen.

Na bereiken van een eventuele schikking zal het nog geruime tijd duren voordat gedupeerde aandeelhouders, die deelnemen aan de actie van de VEB, daadwerkelijk compensatie ontvangen. De indiening van beleggersclaims en verificatie kan meerdere maanden in beslag nemen. 

Kabaal

Het vermaarde handelshuis, dat vestigingen had in onder meer Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië en tot 2006 ook op Wall Street vertegenwoordigd was, ging in augustus 2009 met veel kabaal ten onder. Beleggers verloren daardoor honderden miljoenen euro's.

Uit onderzoek naar de oorzaken van het faillissement dat in opdracht van de Amsterdamse Ondernemingskamer (OK) is verricht, kwam een beeld naar voren van belangenverstrengeling, een excessief uitgavenpatroon in de top en een zwalkend beleid zonder consistente strategie.

De OK oordeelde in februari 2013 dat sprake was van wanbeleid bij VDM dat ooit deel uitmaakte van de AEX-index, de vijfentwintig grootste Amsterdamse beursfondsen.

VOORGESCHIEDENIS: GELDVERSLINDEND VDM 
-Groots opgestarte projecten liepen spaak, vele initiatieven stonden wel erg ver van de kernactiviteiten af en beleggers zijn onjuist en onvolledig geïnformeerd.

-Binnenskamers werd nauwelijks serieuze aandacht besteed aan grote, geldverslindende projecten als Online Trader, een handelsplatform dat de concurrentie moest aangaan met Alex en Binck.

-Aan mediabedrijfje Avalon verstrekte VDM een converteerbare obligatielening van zes miljoen euro, zonder boekenonderzoek en zekerheden. De lening diende deels ter aflossing van een persoonlijke lening van Hans Kroon en diens twee zonen.

-Op deze wijze verdwenen miljoenen euro's aan liquide middelen van VDM zonder dat daar een deugdelijke besluitvorming aan ten grondslag lag. 



Gerelateerde artikelen